Co nebo kdo je to Preppers?

Preppers, česky také prepperství. Je to hnutí, které má kořeny v americké společnosti ve druhé polovině 20. století. V době studené války vláda nabádala lidi, aby se připravili na možnost jaderného výbuchu. Začali tedy budovat kryty a schraňovat zásoby jídla.

Když válka skočila, obojí se jim hodilo při přírodních katastrofách. Amerika je typická tím, že se zde mísí pohodlí moderní společnosti s rozsáhlými přírodními katastrofami. V jednom okamžiku komfort a pohodlí civilizace, a v dalším okamžiku život ohrožující uragán, záplava nebo vánice. A často pak následuje několika denní odříznutí od výdobytků moderní doby jako je pitná voda, plné regály v obchodech, teplo, elektřina,…

To vše dál živí myšlenku “být připraven”. Přežívá v různých podobách dodnes a šíří se i za hranice země původu. A tak vzniklo hnutí, které z anglického slovesa “prepared” (být připravený, odhodlaný), vytvořilo podstatné jméno “prepper” (ten který je připravený) nebo také preppers - preppeři (ti kteří jsou připraveni).

Čelovka je při výpadku proudu k nezaplacení.

A co preppers v Čechách?

Už i zde si tato subkultura nachází čím dál více zastánců. U nás sice přírodní katastrofy nejsou tak ničivé jako za velkou louží, ale ono odříznutí od vymožeností dnešní doby se nemusí počítat ani na celé dny, aby člověk pocítil omezení a nedostatek. Stačí když večer při bouřce vypadne elektrický proud. Nerozsvítíme si. Nepoteče voda. To znamená že si neopláchneme ruce, nespláchneme toaletu, nenapijeme se. Neohřejeme si jídlo, ani vodu na čaj nebo kafe. Topení nebude hřát. Máme doma alespoň nějaké věci, které nám tento čas pomohou zpříjemnit?

Karbidka, nepromokavý sešitek, obyčejná tužka, parakord - pár drobností, které se v nepohodě velmi hodí.

I v našich krajích jsme už na vlastní kůži mohli okusit jak to vypadá když jsou obchody málo nebo vůbec zásobeny. Tedy alespoň částečně. Na jaře 2020 při pandemii koronaviru jsme také mnohé regály nacházeli prázdné, a to právě s těmi nejpotřebnějšími věcmi jako mouka, cukr či toaletní papír. A to byl jen lehoučký náznak problémů, kterým lidé musí čelit při katastrofách. U těch které již byly, nyní probíhají, i které nás teprve čekají…

To není depresivní vize, to je jen prozíravý životní styl myšlení. Proč nemít baterku s dynamem na kličku, která není závislá na tom, jestli máte v pořádku baterie? Nebo proč nemít doma na polici karbidovou lampu, kterou v nočních hodinách bez elektřiny “jako když najdete”? Nebo alespoň svíčku. A pěti litrový barýlek vody na napití nebo opláchutí rukou. A konzervu, kterou si nouzově sníme i za studena.

Baterka na kličku funguje na dynamo, ne na baterii.

To jsou takové ty základní věci. Být připraveni můžeme být ale i na různé další, specifičtější, alternativy. Namátkově pro příklad:

 mít v autě “survival” krabici, která pomůže při nehodě v přírodě, jejíž součástí bude třeba deka (v zimě na zahřátí), nebo lahev pitné vody (pro letní horké dny).

 kompas u klíčů se dlouho může zdát zbytečný, ale jednou nám může pomoci najít cestu domů.

 anebo když nám na dovolené "jen" upadne knoflík od kalhot. Vozíme si sebou na čundry, dovolené, chatu,… šití? Stačí kousek nitě, jehla a jeden knoflík, a problém je vyřešen. Jen ty drobné věci mít s sebou.

 nebo kousek paracordu smotaného do dekorativního přívěsku na klíče. Po rozmotání jím můžeme nahradit přetrženou tkaničku u boty, zavázat ty kalhoty s utrženým knoflíkem (když už nemáme to šití...), nebo si díky němu přivázat klíče na krk když se nám do kapsy udělají díru.

Je to prostě o tom být připraven...

Být připraven i na drobné události? I to je prepperství.


Nabídka produktů na našem webu Prepperova chata.
logo Prepperova chata...

Komentáře (0)

Není komentář v tuto chvíli

Nový komentář

Odpovědět na komentář

Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.